top of page

Началото, делвата, люлякът

The pot filled with the wishes and toughts of all the participants in the project.

Ще запомним този март така, както помним пролетта на 2019 година, когато се изгубихме в с. Голяма Желязна, но открихме нова мечта. Оттогава до сега не спираме да работим, за да я осъществим. И това е само началото. 


На 12 март, 2024г. в двора на училището в селото се събрахме с вече разрасналия се екип на “Шарена Задруга”, за да си пожелаем на добър час. Всеки от нас остави думи, мисли и пожелания в делвата, която нашият майстор-грънчар Румен изработи специално. Донесохме си люляк и го посадихме с надеждата някой ден около красивите му цветове да се събират ученици, учители и гости на училището. The start of the renovation works of the Sharena Fabrika school

Снимка: Ивайло Дончев


За малко повече от две години екипът на “Шарена Задруга” порасна значително, а от самото начало получава подкрепата на жителите на селото, местните институции и множество доброволци. С благодарност към всеки един от тях, както и кмета на с. Голяма Желязна - Виолета Стоянова, кмета на гр. Троян - Донка Михайлова и нейния екип, продължаваме да работим всички заедно, за да превърнем селото в стратегически център за кулинарни изкуства и традиционни занаяти. 


Повече за инициативата "Шарена Задруга" можете да научите от интервюто на Цвети Петрунова за Тази Събота и Неделя по bTV.


The start of the renovation works of the Sharena Fabrika school

Снимка: Ивайло Дончев


В следващите важни месеци предстои на територията на кампуса да бъдат възстановени няколко емблематични за селото сгради, както и училището. Най-голямото предизвикателство пред строители и архитекти ще бъде да се съхранят ключови елементи от неговата архитектура и интериор и сградата да бъде възстановена според първоначалния й вид.


Строителните дейности ще се развиват на етапи, като в първия ще се извърши реконструкция на кулинарното училище. The start of the renovation works of the Sharena Fabrika school.

Снимка: Ивайло ДончевВ тази същинска част на работата ще се постараем да споделяме всичко важно, което се случва и което предстои. И така до есента на 2025 г., когато ще удари първият звънец. И пак ще се съберем. Под люляка. 


_____________________________


През месец февруари гостувахме и в ефира на BTV и програмата на "Тази Събота и Неделя", за да разкажем повече за инициативата "Шарена Задруга", какво беше началото и какво предстои. Цялото интервю можете да разгледате ТУК.

Commentaires


bottom of page