top of page

Идеята

Проектът "Шарена Задруга" има за цел да превърне село Голяма Желязна в център за изкуства и занаяти. Чрез съживяването на някои от основните сгради, като старото училище, пекарната и банята ще го превърнем в място за срещи на креативни хора, които се интересуват от кулинарно изкуство и традиционни занаяти. 

Местоположение и история

Село Голяма Желязна се намира на брега на язовир Сопот, в община Троян. Общината е най-древното населено място в Централните Балкани, като неолитни следи от човешко присъствие са открити в пещерата Топля, разположена в непосредствена близост. За напредналата му възраст свидетелстват и 36-те тракийски могили в землището му. Селото се споменава за първи път в османски документ, намерен в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", който доказва съществуването му като самостоятелно селище от 1479 г. под името Железна.

Старото училище

Според документи от 20-те години на миналия век Голяма Желязна е ключов занаятчийски и търговски център в региона с повече от 3 500 жители. По време на официално посещение в региона цар Борис III, е впечатлен от  строежът на нов училищен комплекс. Той  обещава на управата на селото, че ще подкрепи развитието на това грандиозно начинание. През 1930-1932 г. училищният комплекс  в Голяма Желязна е открит под патронажа на Цар Борис III.

 

Комплексът приема деца в продължение на 74 години и официално затваря врати през 2006 г. Остава изоставен до 2021 г., когато екипът на Асоциация Шарена Задруга го открива и се заема с възраждането му. Вярваме, че инициативата ни не само ще създаде нови възможности за хората в региона и Голяма Желязна ще възвърне позициите си на регионален занаятчийски и културен център, но и ще допринесе значително за съживяването и разпространението на кулинарните изкуства и занаяти.

Защо тук и защо сега?

Разположена на кръстопът между Европа и Азия, България има вековни традиции в съчетаването на разнообразни регионални кухни и традиционни занаятчийски техники. Благодарение на геополитическото си положение страната е една от най-благоприятните в икономическо, социално и културно отношение европейски дестинации. България е с най-голямо биоразнообразие в Европа и е един от водещите производители на естествено отглеждани суровини. Също така, в страната ни все още има традиционно обучени занаятчии, както и запазени стари занаятчийски техники.

bottom of page