top of page
429924733_10232122639272303_1292920873405900860_n.jpg

Идеята

Мечтаем да превърнем село Голяма Желязна в международен център за изкуства и занаяти.

 

Работим за възстановяването на някои от основните сгради в селото като старото училище, пекарната и банята и се стремим да превърнем мястото в притегателен център за креативни хора, които се интересуват от кулинарно изкуство и традиционни занаяти. 

Подкрепете
каузата

Проектът "Шарена Задруга" има дарителски фонд за набиране на средства. Ако желаете да ни подкрепите, можете да го направите тук.

Благодарим ви! 

Историята

Село Голяма Желязна е голяма работа. Обикваш го от пръв поглед още щом видиш сините води на язовир Сопот и наситената зеленина, която го заобикаля. Тихо е, добронамерено е.

И хората му са такива - добри са, усмихнати. Когато ние го видяхме за първи път се бяхме изгубили.

Без да знаем, че всъщност се бяхме открили. В една мечта. 

Открихме училището в селото случайно. Прекрачихме прага му непоканени и отваряхме стая след стая. 

Не знаехме историята му, но видяхме нейния край.

Днес продължаваме да правим същото, но вече преобразяваме стая след стая. В края на 2025 година пак ще прекрачим прага му. И ще поканим всички. 

За да може историята да продължи. 

Училището

Според документи от 20-те години на миналия век Голяма Желязна е ключов занаятчийски и търговски център в региона с повече от 3 500 жители. По време на официално посещение в региона цар Борис III, е впечатлен от  строежът на нов училищен комплекс. Той  обещава на управата на селото, че ще подкрепи развитието на това грандиозно начинание. През 1930-1932 г. училищният комплекс  в Голяма Желязна е открит под патронажа на Цар Борис III.

 

Комплексът приема деца в продължение на 74 години и официално затваря врати през 2006 г. Остава изоставен до 2021 г., когато екипът на Асоциация Шарена Задруга го открива и се заема с възраждането му. Вярваме, че инициативата ни не само ще създаде нови възможности за хората в региона и Голяма Желязна ще възвърне позициите си на регионален занаятчийски и културен център, но и ще допринесе значително за съживяването и разпространението на кулинарните изкуства и занаяти.

Sharena_Zadruga_Golyama_Zhelyazna

Защо тук и сега?

Защото България има вековни традиции в съчетаването на разнообразни регионални кухни и традиционни занаятчийски техники. Страната ни е една от най-благоприятните в икономическо, социално и културно отношение европейски дестинации.

 

България е сред страните с най-голямо биоразнообразие в Европа и е един от водещите производители на естествено отглеждани суровини. Също така в страната ни все още има традиционно обучени занаятчии, както и запазени стари занаятчийски техники.

Медийни партньори

bottom of page