top of page

Българските занаяти

Творческият дух на българина е намирал проявление в почти всичко, до което се докосне. Сръчните български ръце открай време създават магия, независимо дали ще хванат парче дърво и ще го превърнат в сякаш живо цвете, от сурова глина ще извят съвършенство или вълнен конец ще се превърне в шарена везба.

В миналото хората използвали местни суровини и материали за своите изделия. Това, което създавали било водено от нуждите на бита. През епохата на Възраждането започва развитие и популяризиране на народните знаяти по българските земи, но фокусът върху естествените материали остава. Появяват се нови декоративни стилове и се формират занаятчийските еснафи. По това време възникват и първите художествени школи – Дебърска, Банска, Калоферска, Самоковска и Троянска. Всяка от тях различна и характерна за района си и все пак всички заедно оформят едно цяло - оформят Българското Възраждане.

Българските традиционни занаяти са впечатляващо устойчиви на силата на времето. Или поне докато има живи майстори, които да предават уменията си през поколенията. Защото занаят се краде и всички книги на света не могат да заменят допира до материала, наученото от вещите ръце на майстора.


Така се роди и нашата идея – да превърнем Голяма Желязна в средище за занаяти и съзидание. Да запазим и съхраним това старо знание и да изградим отново връзката между майстор и чирак. Шарена Фабрика ще бъде дом на творчеството и ще събере под покрива си майстори и работилници по дърворезба, скулптура, реставрация и рециклиране на мебел, иконопис, тъкане, плъстене, везане, изработване на фолклорни носии, керамика, грънчарство. И да, за всички тези занаяти ще разкажем по-подробно съвсем скоро.

Нашата мисия е сърцето на старото училище отново да затупти. Чака ни много работа, но хубавите неща изискват време. Ако и вие виждате потенциала на нашата идея и искате да ни помогнете, тя да се реализира час по-скоро можете да се присъедините към нашия екип или да ни подкрепите тук.


Comments


bottom of page